<< December 2017 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31


If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


rss feed

Friday, July 25, 2014
Lamanya...

Cukup lama x update kat sini.. sampai nak kena block da coz x active.. anyway.. i will update it again in couple of weeks... Mood raya

Posted at 10:14 am by ridz_021
Make a comment  

Friday, June 25, 2010
menimang cahaya :-)

salam.....

setelah agak lama aku menyepi... kali nie nak update skit... alhamdulillah... kitorg telah dikurniakan cahaya mata sulong pada 13 jun yg lepas... Mia Dhelisya :-D

apa maksudnyer ?? ermmmm Mia tuh aku kurang pasti aper maksud nama dier.... kalo dhelisya tuh plak = gembira dan mengembirakan orang lain.... insyaallah...

sedar x sedar sejak aku ikat pehubungan aku dgn kawan upgradee jadik tunang then skrg wife aku and latest ibu kepada zuriat aku... setiap aper yg aku coret kan kat sini dah jadik macam satu website info plak... tp takperk... niat suci nak share ngn kowang... :-)

okies...kali nie aku nak citer plak pasal menimang cahaya mata... maklumlaah.. dah jadik bapak.... mudahan2 bertambah rezki dan diperbanyakkan rezki oleh Nya..amin

1. Biler dapat jerk tau intan mengandung... aku dah start study psl menimang anak... banyak buku yg kitorg beli psl pregnant nie.

mengandung nie dipecahkan kepada 3 bahagian : first , second third / last trimester... nak senang citer.. 9 bulan bahagi 3... so stiap trimester dikategorikan berdasarkan bulan yakni equal 3 month for each trimester.

pada trimester pertama :

intan mengalami muntah muntah dan loya... hehehe pd masa nie.. hormon nyer bertambah... so, adat disebabkan ketidakselesaan pada badan dier akan muntah... yg aku time nie... suka plus gelabah pun ader... angin pun ader kenkadang... asik2 muntah... alhamdulillah.. intan tidak kene sebegitu teruk... xder la sampai tak boleh bau badan aku... setakat muntah2, xleh bau minyak masak (kene cuti masak 3 minggu cmtuh) n mngidam... hahaha yg mngidam nie plak... kowang kene tentukan btul ker or tak... intan xder specific mngidam.. tp alhamdullillah.. setiap ape yg dier teringin, akan cepat aku wat and laksanakan...

pada masa nie, perlu diingat... pmpn kene la start mjaga pemakanan nyer... Jangan makan nenas, air tebu, air kelapa( hanya utk sebulan pertama shj), banyakkan la minum soya bean tuk anak putih(insyaallah)... pastuh yg lelain makanlaah.. ader kazen aku yg dr trimester pertama xleh makan selain dr mknan western... opsss..luper.. kurang2 la makan kambing ngn durian.. panas... kesian kat bini kowang and baby... time nie jugak kuranglah aktiviti lasak... silat ker turun naik gunung ker... and paling penting... berhati-hatilah banyak... jgn smpi tergelincir pd lantai yg licin.. takut jatuh kandungan...

semasa dr kandungan ini lagik, perbanyakkanla baca al quran... cam kes aku... kat umah aku mmg tersedia terjemahan alquran... so, intan bacer setiap malam bersama terjemahannya... smpi la habis beranak... dptlaa dier khatamkan al quran...xbest ker cmtuh... ?? best kan...

bile masuk trimester kedua... kitorg sibuk da carik pakaian + kelengkapan baby...xperlu beli banyak2... ckup sekadar yg diraserkan perlu.... bukannyer aper.. kalo ikutkan adat, mmg la x elok coz baby blum lahir lagik.. tp kene fikir kalo da beranak nnt, xkan xder apa2 nak dipakai... at least.. bini kowang x penat time beli belah bile perut da besar... and anak plak pakai comey2 biler da lahir nnt... :-) hehhee

biler msuk trimester ketiga.. pergila carik kelas antenatal.. cam aku.. kitorg g kelas antenatal kat pantai ampang... free jerk beb... time nie la diajar, apa yg bakal kiter tempuhi... siap diajar wat air susu.. pendek kata.. ader kelas ilmu, pegi jerlaa... xperlu nak dibayar... ader yg bayar smpi 200.. ikut kemampuan kowang..

ermmm.. aku ader keje plak tetber.. stop kat cnie dulu... nnt aku citer plak saat nak bersalin... soliiii.....

 

 

 

 


Posted at 12:59 pm by ridz_021
Make a comment  

Thursday, December 10, 2009
time for ??

Mana sedap ? Papa ? Baba ? Ayah ? Bapak ? Abi ?

dah abes dah erk ? ader lagik ker.....

Hehehe.. saat aku coretkan blog aku nie... intan dah pun berisi 12 minggu; setiap kali nk jumper doc; mesti x ingat.. 12 minggu la 13  la 14 laa... Semalam baru jumper dengan doc... dah nmpk skit bentuk2 kepala; tgn.. kaki blum jadik lagik... baru proses embrio lagik kalo xsilap time aku blaja bio dulu...sonok sgt.. alhamdulillah dgn kurniaan rezeki Allah nie... Bersyukur hambaMu nie Wahai Tuhan yang Maha Berkuasa.

insyaallah, dengan izin Allah; baby akan lahir pada bulan 6 thn depan... insyaallah... mudah2an... semuanya lancar, selamat segalanya.

okies... cukup dulu perasaan xsabar nie... ooo yea, before aku luper... meh aku tolong citer skit psl pengalaman baru nie...

pada mulanya, kitorg memang xpernah pun merancang, maklumlah.. terima sahaja rezeki yang ada... dan ada 2-3 hari camtuh, hati aku mcm mendesak suruh intan check pregnant or x... biler aku cakap camtuh, dia pun baru perasan dah lama x datang haid... so, g la farmasi, beli pregnancy test, kali pertama test negatif... aku xsedap hati.. aku g carik jenama lain.. then test lagik, positif... so biler dah jadik camnie... beli lagik 1... tuk kepuasan.. confirm positif... :-D taraaaa.... hehehe time tuh.. bermacam-macam perasaan.. gembira, bangga pun ada... besoknya terus aku suruh intan amik half day... pagi-pagi lagik jumper doctor.. untuk penegesahan.. CONFIRM... alhamdulillah sesangat..  kitorg pergi klinik swasta, masa pergi tuh, doktor just mention confirm, then cube ramal due date dier... lepas tuh scan perut... just nmpk 1 titik hitam jerk... then kali kedua plak pegi (time kitorg arituh silap; sepatutnya pegi time 12 minggu; tapi sebab excited punyer pasal kitorg g week ke 9).  Time nie pergi doctor just scan then bagik asid folik...

Lepas abes jumper doc tuh, aku tanya intan, memang mcm nie jerk ke ? yelaahhh.. takkan kiter pegi 2 kali, dtg just main scan-scan then bagi asid folik then balik... seyes aku cakap aku xpuashati.. aku suh dier carik klinik lain... g klinik lain pun sama... tapi aku xkasik scan... dier just bgtau apa yg boleh ngn tidak...huhuh sangat tidak puashati...

At the end, aku pun carik la maklumat, aku nekad suruh intan g klinik kerajaan... klinik ibu dan anak... TERBAIK beb.. seyes... bagi sesapa yang bercadang untuk wat pemeriksaan kat klinik kerajaan, dijamin kowang puas hati... kitorg pergi Poliknik kat selayang (sebelah kolam renang), 2 hari sebelum aku tepon klinik tuh wat appointment..then set la pukul 9 pagi...Intan da apply cuti da untuk g nie.. Kene bawak sijil nikah / bil api / air / astro (tuk pengesahan alamat; take note kalo nak g gomen, adalah berpandukan pada alamat supaya senang utk klinik follow up nnt), then ic... bayaran ? FREE beb... sampai2 Intan g register, bile register diorg suh amik air kencing.. lepas g amik air kencing, ader nurse trus masukkan aper ntah tuk confirmation mengandung kot... lepas tuh kitowg kene tunggu dalam setengah jam camtuh.. barulah nama Intan kena panggil... tunggu lama ker ? tak pun bagi aku.. 30 minit camtuh normal bagi aku... Intan masuk sowang; aku xdibenarkan masuk.. kawasan pmpn beb... diambiknya berat , tinggi, tekanan darah then di ambil darah... darah tuh dihantar kat makmal, xsampai 5 minit, trus dpt result... dr situ dier citer laa... mcm apa yg boleh dimakan, apa yang tak, apa yang boleh dibuat, apa yang terbaik tuk baby... seyes beb.. aku dgr citer dari Intan, sangatlah puashati... yg plg kowang kene tau, lepas bersalin.. basically diorg akan dtg umah kowang sampai umur anak kowang 3 thn cmtuh ker.. untuk wat pemeriksaan.. xbest camtuh ? huhuh...

so, kesimpulannya, jgn lah dipandang sangat klinik swasta; sedangkan kerajaan punyer terbaik... lengkap dengan info. time aku g klinik swasta tuh, aku tanya doc apa yang boleh dimakan dengan mudah dia cakap suruh aku jenguk website kementerian... eiiii.. bodohnyer la bagi aku doctor tuh... keseluruhan dr masa masuk sampai la g makmal, jumper doctor siap buat scan lagik...just amibik masa 1 jam 30 minit... Puashati sesangat

 

 

 

 


Posted at 07:19 pm by ridz_021
Make a comment  

Monday, October 12, 2009
persiapan kahwin

waaa.... sedar tak sedar dah 3-4 bulan aku melayari bahtera sebagai cip... ayoyoyo chip.... bak kata ibrahim pendek dlm ali baba & 40 org penyamun... :-) best x ?? hahaha soklan yg aku rasa tak tau nak jawab camner ?? (aku pun confius nak jawab camner; biasanya soklan nie ditujukan berkaitan sex ker kehidupan ker tnggjwb ker)... so dgn selamba aku akan jawab... best giler siot.... :-D nyesal xkawen awal-awal... hehehe..

ermmm thanks pada yg comment ; jika entry lepas kowang rasakan membantu dlm bab risik dgn tunang... so..kali nie aku akan cuba lagi bantu kowang bagi sesiapa yg nak kawen berdasarkan pengalaman aku.... :-)

ok.. lets we share....

risik dah...tunang dah... so... haaaa time nie... siapla kowang.... bagi lelaki tuk merasa dan terlintas punya laa dalam kepala kowang ayat nie ---> "perghhhh... tensionnya tunang aku nie byk memilih plak... ambik jerklaa... penat dah nie jalan " hahahah beb.. as lelaki.. kowang kene faham.. time nie pompuan bagai nak giler pilih barang yg bagi diorg terbaik and cun habis tuk diorg... so... berkorban apa saja...kata sanggup renangi lautan api, gunung kan ku daki...kan ku petik bintang dilangit... cehhh.. setakat setiap minggu g survey shoping barang kawen pun malas... ape cer....

wahai perempuan... kalo ko dpt laki cam aku nie.. untunglaa... teman kowang g carik barang kawen.. kalo ko dpt laki yg just bagi duit then suh carik barang sndr, untung jugak coz kowang bole jerk pilih aper yg kowang nak... diorg xtau... heheheh... cam aku... abes aku filter.... bagi aku...setiap barang kene dapatkan puashati kedua-dua pihak...yg nak kawen kowang berdua.. time nie laaa kowang baru rasa in reality... apa sebenarnya kegemaran and kesukaan pasangan kowang.. apa taste dier... so.. memang bergaduh..tapi percayalah..bila kowang dah dapat...puashati kedua-duanya... time tuh rasa.. bestnya dapat pasangan aku nie.. sama-sama decide... sometimes... ada pasangan yg memang taste sama... sometimes pasangan yg totally beza taste.. macam aku dgn intan.. memang jauh beza... aku suka tradisional.. intan suka moden.. so... at last.. kitorg combine ikut kebijaksanaan kitorg.. hasilnya... confirm puashati...

ok.. setelah tunang... apa yg kowang kene buat ??

1. Set tema majlis :- tema nie merangkumi tema camna majlis kowang ? dekat rumah ker dewan ker taman ker ? tema tradisional ker moden ? tema jawa ? tema baba nyonya ? moden ? Tema ais ? tema perang (kot-kot la panglima tentera nyer kawen ker) ? warna tema ? Hijau / kuning/ pink ? Set sekali tema masa, siang ker malam ?

Bagi aku.. nie first steps... sebab lepas nie kowang buat semua berdasarkan tema nie... macam aku.. belah intan tema moden English. Belah aku pulak : tema zaman pahlawan / kesultanan melayu... haaaa.. dah settle kowang discuss kedua-dua belah pihak punya tema.. barulaa pergi next step..

2. tempah dewan / khemah – nie langkah yg berikutnya... nie penting supaya kowang boleh dapat apa yg kowang nak... nie aku rasa insyaallah complete senarai dewan kalo korang perlukan kat bawah entry aku nie...sebelum itu... aku nk inform kowang.. kalo kowang nak tempah dewan bawah DBKL.. tempah la melalui website diorg... selain itu memang tak dilayan lgsg... kalo bawah majlis perbandaran.. direct pergi majlis perbandaran tersebut.. percayalah... kalo korang setakat call, confirm jawapan dier.. xder... huhuhu... aku dah terkena 2 kali... xtau la kenapa nak dengki... tuk case aku... pada mulanya aku nak buat kat dewan... sebab pada ketika itu, rumah aku ada nenek yang agak uzur... so.. aku pun tempahlaa dewan under DBKL... selang sebulan kemudian nenek aku meninggal.. so.. aku tukar balik buat kat rumah.

Apa beza buat kat rumah dgn dewan ?

Okies.. nie berdasarkan pengalaman dan perkiraan aku k...

Dewan DBKL nie… honestly said paling murah…. Compare dengan dewan-dewan lain...Oppsss... ada dewan lagi murah...iaitu under Masjid Wilayah... nnt aku cerita...

Dewan

      i.        Sewaan dewan mesti dalam lingkungan 8 jam. Setiap jam tak silap aku 50 – 100... sila check kat DBKL website..under myTempahan link... so... aku punya arituh kene rm800 tuk 8 jam... ingat.. ini hanyalah sewa dewan yang kosong semata-mata.

     ii.        Sewa kerusi meja : Lepas aku bayar deposit, aku pun carilah orang kerusi meja... debak debuk.. paling murah aku dapat... rm 1500. Haaaa yang ini paling chokia punyer... kerusi putih.. meja bulat/panjang dengan lapik meja yg biasa and simple..nota : TIADA SCALLOP.

    iii.        Sewa Red Carpet : Total adalah rm800 + rm1500 = rm2300. Ok, so kowang tak teringin ker berjalan atas red carpet ?? hahahah... red carpet adalah average rm300 - rm400... means... kowang jalan atas duit... hehehe.. yelaa... pakai red carpet tuk jalan jerk dah kena bayar camtuh...

    iv.        Sewa bunga-bunga : haaa... nie aku nak buat sedikit bunga/bunga sepanjang aku jalan tuh.. apa ntah nama dier.. aku tak ingat da panggil apa... so sewa setiap pasu bunga yang kecik2 tuh setiap satu rm40-rm75.. bergantung bunga apa... huhuhu

     v.        Tempat sanding : hehehe.. tempat sanding pulak daaa kena pikir… ahahaha… yang nie aku x amik.. sebab belah laki.. jadi aku tak tanya... bergantung pada kemahuan/citarasa kowang.

    vi.        Tempat makan : ok yang nie biasanya dah termasuk dengan harga kerusi meja....

   vii.        Ok lepas kowang fikir nie..... kowang kena tambah lagi lebih kurang RM 150 untuk kerja-kerja permbersihan. Ini tidak wajib, tetapi kalo tidak bersihkan dewan bila majlis.. so deposit pembersihan akan burn laa

  viii.        Total lebih kurang RM 2500 +/-. Yang aku cakap hanyalah berdasarkan kepada dewan DBKL... bukan dewan yang lebih cantik and gah... yang lain... sila lah buat penilaian anda sendiri.

    ix.        Tuk dewan under Masjid banyak jimat.. tempah pun boleh ikut masa berapa jam yang kowang nak... tak perlu pelamin... tak perlu jugak kompang or sebagainya.. tapi masalahnya adalah tempahan dewan masjid hanya boleh dibuat bawah dua bulan sebelum tempoh kowang kawen.. kalo nak bermain dengan risiko.. silakan J

Kebaikan Dewan :

              i.        Parking senang.

             ii.        Mudah akses; orang ramai tau / banyak kemudahan.

            iii.        Tak payah sibuk-sibuk bersihkan rumah / ngemas bilik pengantin sebelum and selepas majlis.

            iv.        Besar and selesa bagi yang menjemput berpada-pada. Kalo dewan kecik jemputan 3000 org… x ker naya…

             v.        Cantik sket pemandangan kalo nak berrgambar reramai 7 keturunan.Semua dapat masuk.

Khemah kat rumah pulak :

              i.        Sewa khemah. Cam kes aku.. sewa khemah aku amik dengan orang yg sama tuk sewa kerusi meja. Bagi yang amik catering ; Please kalo nak menyenangkan keje kowang (tak perlu pening-pening masa kenduri kawen plus nak dpt murah time majlis kowang ; bertanyalah pada caterer kowang sama ada dier ada provide or kenalan yang buat sekali khemah. Ini utk membantu kowang dan menyenangkan keje). Sewa khemah dgn kerusi meja.. aku kena RM1700. Complete semua..dgn meja beradap, scallop, meja vip + pentas kencil (bukan vodrom; xtau exactly name). Aku tambah skit rm300.. tuk wat chandeliar… J

             ii.        Kalo nk buat khemah, sebulan or 2bulan sebulan, korang kene pergi majlis perbandaran korang tuk minta permit dirikan khemah kawen. Kowang kene bawak salinan ic dengan kad jemputan kawen (mesti ada peta lokasi kawen ; kalo tidak.. tunjukkan lah bakat melukis pada kerta permit nnt). Biasanya siap arituh jugak.

            iii.        Kalo belah perempuan, pilihlah yang buat sekali pelamin + bilik pengantin + khemah. Tuk dapatkan murah. Range ? oppsss… aku tak pernah tanya bini aku berapa harga.. sorry… tak dapat membantu… sebab kalo nak carik asing-asing takut tak masuk tema kowang.. terpulang pada individu utk fikir

            iv.        Kebaikan Khemah

                      i.        Orang ramai dah tahu… kalo panggil sanak saudara kat kampung ; diorg x perlu pening-pening cari lokasi kowang kawen.

                     ii.        Bersempit2 so  menampakkan majlis kiter ramai, meriah dan happening. Beb, xperlu difikir sangat keselesaan pada org yg nak datang, diorg pun dah biasa plus diorg bukannya datang tuk duduk situ lama-lama. Paling kuat 2 jam. So tak perlu difikirkan sangat.

3.  Catering. Utk catering, mula-mula tanya kan baper rate sekepala.. dah bincang rate sekepala then kowang adjust and tambah apa-apa yang boleh ditambah secara percuma. Sebagai contoh, mintak diorg buat kuah sup (kaki ayam ker dada skit ker… ) pastuh kalo ada rezeki kawen, manala tau kot2 menu boleh adjust ikut kemahuan kowang. Range serendah rm6.60 – hingga la berpuluh2 ringgit. Macam aku punye.. rm8.80 sekepala. Dapat sup ayam, ulam-ulam dgn 3 pencicah (budu+sambal kicap+cencaluk) drp caterer tuh.

4. haaa...tibalah part yang paling best (tuk pmpn) dan plg buhsan (tuk laki). Masa tuk carik mak andam + baju pengantin. Ok, tuk mak andam + baju pengantin nie, kowang kene la banyak berdoa supaya takde changes last-last minute. Banyak sgt terjadi.. susah nak rekemen kat mana yang cantik... masing-masing punya taste. Mcm kitorg, kitorg mencari merata sekitar KL (semua house/ pertama / maju junction / ampang park / ampang point), sekitar Gombak / selayang, bangi (depan pkns bangi/the store), shah alam(pkns/p.a.s/masalam), semenyih dan klang. Letih tapi puas hati sgt biler dah dapat. Time nie pilih baju / alter baju / barang kosmestik / anting-anting ker keris semua kene check betul-betul. Jangan ada yg lain daripada kowang mintak .  Alhamdulillah kitorg tak dikhianati. Walaupun pada mulanya stress sebab badan besar; baju xmuat...alter baju last minute pun xberapa muat... huhuhu last2 nasib ader baju batman.... bolehla jugak muat akhirnya. Tuk baju kene sesuaikan dengan kulit muka / saiz badan dan yang paling penting kena dengan tema / tempat kowang nak pakai.

Ok tuh bahagion major yang perlu diselesaikan dengan segera. Dapat jerk tarikh nikah selesaikan 4 perkara nie dulu. Next :

1.    Kedua-dua pihak

i.              Kursus kahwin

ii.             Amik HIV Test. (amik kat mana-mana klinik kerajaan; tak kisah pun sama ada nak amik kat negeri masing-masing ataupun tidak; bayaran rm 1; tunggu sejam – dua jam)

iii.            Ambik surat mohon perkahwinan; kat mana-mana pejabat agama daerah ker negeri ker

iv.            Buat Surat pengesahan majikan; surat akuan bujang (dilampirkan kat bawah kalo nak ikut format nie tapi biasanya company dah ada format sendiri. Cube Tanya HR masing-masing)

v.             Tempah kad kahwin. Suruh designer kowang wat banyak-banyak tuk kenakan dengan tema kowang.

vi.            Start la carik barang-barang tuk hantaran. Tuk makluman, Alhamdulillah kitorg banyak jimat tapi beli barang yg best-best. Caranya beli time sale. Sebagai contoh, aku dapat belikan bini aku make-up Estee lauder yang harga asalanya RM 500-700 tapi dengan adanya sale aku hanya beli RM 120 – 140 cmtuh jerk.. Beli minyak wangi yang biasa harga RM 300++ dengan harga RM180++.. hehehe.. aku cadangkan pembelian ini dilakukan time waktu krismas. Time krismas nie gila-gila punya sale. Aku beli kat JJ jerk.. kat wangsa maju… kene alert laaa… kemudian barang-barang hantaran lain.

vii.           Lepas tuh kene fikir pulak cameraman/videoman ker… terpulang.. ikut kemampuan.

Anyway.. aku paste segala perbelanjaan yang perlu / patut kowang pertimbangkan kat bawah… boleh cube tengok senarai perbelanjaan aku… kawan-kawan aku tengok so far.. diorg cakap terlalu detail… tapi itulah yang aku buat.

2.    Belah perempuan ;

i.              isi dan suruh lelaki isi cepat-cepat (laki suka lengah-lengah)

ii.             Dapat surat mohon kahwin daripada lelaki yang telah siap diisi, bawak balik kat kwsn tmpt tuk nikah, hantar dan terus booking tok kadi (kalo perlu). Book tempat / tok kadi

 

3.    Belah lelaki

i.              Isi borang surat mohon kahwin dan pass kat perempuan

ii.             Sediakan laa duit hantaran.

iii.            Carik rumah lepas nikah

iv.            Carik tempat honeymoon.. Aku cadangkan kat The LakeHouse; honeymoon suite J.. tempat dier cam best… tgk gmbr jerk… sorry.. aku x g honeymoon kat ctu... aku g langkawi… tapi malangnya time tuh aku demam.. tak berapa top performance.

v.              G la ngurut.. karang malu sendiri…servis badan tuh… buatla apa-apa yg patut.. oo yer.. sajer nak kongsi skit.. biasakan time mandi time-time camnie.. start curahkan air dari kaki-à kepala -àkepala adik… rasa lain…. J

So aku tak banyak masa nk citer panjang.. so aku copy paste jerk semua... please kalo ader sesiapa nak contact tuk wat kad / catering / andam (yg nie aku ckp; mmg kowang puashati) / dj / kompang / zapin.. jgn segan silu tuk tanya aku.. drop kowang nyer comment... aku akan cube edit skit-skit tuk sedapkan bahasa tambahkan info..

 

 

 

 

 

 

 

 

Rancangan Perbelanjaan

C. Nikah / Kahwin                                                                                 

                I. Sebelum / Persiapan Nikah Kahwin                 

                                a. Kursus Kahwin Per Person              

                                                I. Minyak + Tol

                                b. Barang - barang Hantaran (belah Perempuan)             

                                                I. Beg Tangan

                                                ii. Dompet

                                                iii. Telekung

                                                iv. Alquran

                                                v. Kasut

                                                vi. Perfume

                                                vii. Makeup                                            

                                                ii. Kos Upah Gubah

                                                iii. Minyak + Tol Mencari Barang

                                c. Barang - barang Hantaran (belah Lelaki)       

                                                I. Senarai Barang - Barang

                                                ii. Kos Upah Gubah

                                                iii. Minyak + Tol Mencari Barang

                                d. Ujian HIV Lelaki

                                d1. Ujian HIV Perempuan    

                                e. Upah Tok Kadi 

                                f.  Upah Saksi       

                                g. Kad Kahwin (Lelaki + Perempuan) 

                                h. Servis Badan (Urut / Facial / Sauna dll)         

                ii. Ketika Nikah / Kahwin (belah Perempuan)                     

                                a. Dewan Majlis    

                                                I. Hiasan Dewan

                                                ii. Kerusi Meja

                                b. Pelamin             

                                c. Catering            

                                d. Pakaian Nikah  

                                                I. Andam

                                e. Pakaian Bersanding        

                                                I. Andam ( If )

                                f.  Pakaian Malam (Potong Kek)          

                                                I. Andam ( If )

                                                ii. Kek

                                g. Barang Hantaran              

                                                I. Senarai Barang Hantaran

                                                ( Cth: Kasut / Beg dll)

                                                ii. Kos Upah Gubah

                                                iii. Minyak + Tol Mencari Barang

                                                iv. Batal air Sembahyang

                                h. Rombongan Menghantar (lelaki)   

                                                I. Minyak + Tol

                                i. Saguhati             

                                                I.  Tetamu VIP

Posted at 08:25 pm by ridz_021
Comment (1)  

Thursday, April 02, 2009
persiapan tunang merisik

Sekarang nie dah masuk bulan 4... makna nya.. lagi 2 bulan aku akan bertukar status... terlalu banyak dugaan yang aku lalui... terlalu banyak rasa nak marah jer kat tunang aku.... kesian jugak kekadang aku fikir... mungkin disebabkan pelbagai perkara terutama berkaitan dengan duit.... huhuh...serius...mmg rasa tak cukup dan mmg rasa xbole nak menyimpan langsung...

So tuk hantaran kali nie... aku akan bagi 9...berbalas dengan 11... insyaallah... mas kahwin pulak aku bagi sepuluh k dan rm 1001 sebagai mas kahwin tuk bakal isteri kesayangan aku...

ermmm... mungkin akan jadik bantuan kepada sesiapa yang nak kahwin... sebab.. boleh kata walaupun aku ada abang yang telah berkahwin, tapi serupa macam takde coz lgsg xder nasihat langsung... so aku citer la serba sedikit persiapan kahwin aku nie bermula dengan persiapan merisik dan tunang dulu...

time merisik :

bagi pihak aku (pihak lelaki), setelah difikir panjang... masa bila la nak bawak keluarga aku mengikat si intan nie...so fikir punya fikir... bagi aku.. masa merisik yang terbaik adalah ketika perayaan... so macam aku.. time hari raya aidilfitri 2008... time merisik adalah perbincangan antara keluarga dahulu.. belum masuk lagi sanak saudara... so hari raya yang ke 21, tak silap aku... aku suruh mama ngn adi as wakil aku... pergi berhari raya cum merisik intan... persiapan merisik ?? cuma sebentuk cincin lotr jerk... tapi memandangkan kulit intan jenis sensitif, aku belikan cincin yang mahal sikit.. still cincin belah rotan... lingkungan harga dalam 300 lebih camtuh... mahal sebenarnya tuh.. hehehe.. tuk pengetahuan kowang.. cincin nie la yang aku gunakan time aku propose dier tuk berkahwin dgn aku... :-) Semasa merisik, mama dengan adi discuss laa pasal berapa banyak barang hantaran untuk bertunang dan tarikh... so... perbelanjaan time merisik ini adalah tol / minyak kereta dan juga sebentuk cincin.. aku ringkaskan total semua sekali adalah rm 500 lebey :

1)        Perbelanjaan tol / minyak kereta dari kl ke taiping = 100 + 150 = 250

2)        Cincin belah rotan = 300 lebey

 Time bertunang :

Sebelum merisik lagi, aku dan intan telahpun berbincang tarikh untuk merisik dan bertunang... cuma tarikh kahwin belum lagi kitorg tetapkan... so... hampir sebulan selepas merisik tuh... then seperti yang dirancang aku bertunang pada 26/12... 7 berbalas 11... budget mula-mula 7 balas 9 jerk..tapi sebab alhamdulillah...rezeki lebih pada sebalah intan... ada yang support... sehingga menjadi 11... 

apa yang kitorg hantar ?? ok.. kat sini aku nak terangkan berdasarkan apa yang telah aku kaji.. dalam masyarakat melayu.. semasa bertunang nie.. banyak sangat adat... jadi aku mudahkan..bahagikan kepada 2 jenis pertunangan.. yang pertama bertunang kurang daripada setahun kemudian kahwin.. yang kedua.. bertunang setahun atau lebih kemudian baru kahwin.. dan aku mengikut jenis pertunangan yang pertama. Untuk pengetahuan korang, jika jenis yang pertama.. tidak perlulah korang bagi set persalinan lengkap lagi..macam kasut pakaian kemeja... cuma perlu bagi lebihkan pada makanan; tetapi tidak bagi perempuan johor; johor nie.. kena bagi pakaian persalinan jugak kalo negeri lain, apa yang aku kaji..macam itulah..manakala bagi tunang jenis yang kedua; yakni setahun dan keatas.. barang-barang persalinan lah yang perlu diberikan.. kerana apa terdapat perbezaan ini ?? jika pertunangan jenis pertama, adalah untuk memudahkan pihak lelaki supaya tidak terlalu berbelanja sangat... maklumlah tidak sampai setahun, sudah kene bersedia untuk majlis perkahwinan... dan kalo yang kedua adalah untuk menjaga airmuka pihak perempuan; kerana pihak perempuan akan lebih malu jika tidak jadi berkahwin selepas setahun.. so ok ? jelas kan...

aku dengan intan.. pertunangan jenis pertama..

hantaran aku + range harga (aku punya harga ada dalam lingkungan range) :

1)        Sirih Junjung -> harga dalam 30 ke 100 - (sirih junjung ini adat melayu; kalau tidak mahu orang cakap belakang tak reti adat; kenalah bawa dan bagi).

2)        Cincin -> harga dalam 1k – 4k keatas (yang ini, aku terus bagi cincin berlian terus; sebab mengikut perbincangan kitorg, tak nak membazir, time kahwin bagi benda lain ; budget aku rantai; kalau untuk cincin yang normal bertunang punya.. budget dalam 1k )

3)        Buah - buahan  -> harga dalam 20 - 40 (aku bagi epal hijau, pear, anggur, oren, buah naga)

4)        Coklat - harga dalam 20-40 (yang nie aku buat campur-campur coklat; ferrero roche dicadangkan mesti ada. Kalau susah sangat, beli jerk ferrero roche yang 21 biji then ikat reben).

5)        Kain Persalinan -harga dalam 70 - 170 .. biasanya orang bagi untuk buat baju nikah.. tapi memandangkan sayang aku tak nak; dia nak pakai baju nikah sewa coz byk aksesori jadi aku tukar kepada kain berwarna merah darah...hahaha... yang nie untuk dia pakai pada malam pertama; yakni malam potong kek... kene beli 4 meter laa... tuk buat baju gaun... campur laa sikit renda-renda ker..sifon ker.. lace ker...

6)        Jeruk - range dalam 10 - 30... boleh digantikan dengan apa-apa yang kowang rasa best nak bagi

7)        Kek -- range dalam 50-70 (beli jer kek apa-apa; memandangkan rumah aku kat kl dan intan kat taiping; jadi aku suruh intan beli kat taiping.. sampai taiping aku minta adik dia pass kat aku b4 rombongan laki masuk)

hantaran intan + range harga(aku punya harga ada dalam lingkungan range) :

1)        Sirih Menanti – kalo laki bagi sirih junjung, perempuan pulak kene bagi sirih menanti.. range harga ?? entah laa… tak tahulaa…

2)        Kain nikah – harga dalam 70 – 150… kain lace 4 meter… tuk wat baju nikah..  tak termasuk samping.. kalau ada lagi bagus…

3)        Kek – range dalam 50-70… sama gak… kek biasa-biasa jerk…

4)        Kuih – muih – range dalam 10 – 30 … kuih muih nie macam bahulu..kek bakar camtuh.. bukan karipap or dunkin donut k…

5)        Pulut Kuning – yang nie aku minta intan buatkan… budget dia… masak sendiri…

6)        Coklat – ferrero roche yang banyak-banyak.. budget aku xtau berapa..

7)        Labu sayung – haaa… yang ini special skit.. dalam nya tuh ada air gula… air sirap camtuh…diletakkan dalam labu sayung… nie idea intan.. yang aku sendiri pun tak tahu dier nak bagi mender alah nie

8)        Kuih – muih à ada 2 kuih muih yg dier bagi.. tapi lain jenis... intan bagi macam kuih-muih untuk raya camtuh... macam jem tat dll... ada 4 jenis.. xtau aku nk describe camne...

9)        Buah

10)     Lagi 2..aku xingat da... hahahaha..nanti aku cari and selongkar balik...

Ok... apa persiapan yang diperlukan untuk bertunang

Bagi lelaki laa...

1.  set tarikh bertunang... yang ini discuss cun-cun dengan awek / perisik kowang.. seelok-eloknya pada tarikh cousin kowang boleh pergi menghantar.. aku cadangkan tarikh sewaktu cuti sekolah.

2.  Bincang dengan awek..berapa dulang hantaran tunang nak kasik... then pergilah cari dan beli barang-barang hantaran. Belilah cincin dahulu... jangan tangguh-tangguh coz cincin setiap hari makin naik harga nya.. untuk cincin.. aku suggest beli kat habib kat semua house pada hari sabtu minggu pertama or ketiga bulan 12... J harga yang ditawarkan memang menarik.. silap-silap dapat  kurang sehingga 70%.. kalo nak beli kain pasang tuk baju nikah/ baju tunang..aku suggest beli kat maduras (xsilap aku..kedai india betul-betul berdepan dengan semua house.. ramai yang suka or suggest pergi gulatis laaa...tapi harga nya.. mahal giler bagi aku... kalo x..g laa area masjid india... terlalu banyak choice sampai gaduh n letih nak carik... yang lelaki… ikut kan aje ler….)

3.  kemudian.. bincang pulak dengan family kowang.. setuju ker tak dengan barang hantaran yg kowang nk kasik tuk pasangan kowang.. tak perlu laaa nak mention apa yg pasangan kowang nak bagi...

4.  tema hantaran... haaa...yang ini pun boleh jadi gaduh... aku dengan tunang aku... boleh kata hampir sama... mula-mula serba salah la jugak... bini aku macam marah – marah coz aku tiber-tiber beli/buat kaler tema yg dia da nak wat...

5.  lepas tuh... bincang ngn family....carik org tua lelaki reramai sket... tuk ikut rombongan menghantar.. lepas tuh... lantik plak org tua laki seelok-eloknya selain dr ayah lelaki sendri... sedara ker jiran ker terpulang..jkalo xbole sgt.. org tua dalam family laki laa yg dihantar tuk bercakap...

6.  apa yg kene tau tuk dicakapkan..

i.   dah tau tarikh nikah

ii.  berapa dulang hantaran tuk nikah

iii.  berapa duit hantaran dan mas kahwin; biler nak bagi duit hantaran

7.        yg tuh perkara-perkasa basic yg mesti tau/dicakapkan... so... b4 pergi menghantar.. pastikan lelaki dah ada jawapan tuk tuh semua...

8.        dan lepas tuh... kene check… samada adat perempuan camne… bole laki ikut masuk ataupun tidak.. macam aku.. adat diorg xkisah... bole jerk laki masuk.. tapi adat org jawa aku la plak… xmanis lelaki ikut perbincangan.. motif nya ada 1… iaitu tuk elakkan lelaki malu / bergaduh sewaktu perbincangan dilakukan..kot-kot ada yg tak dipersetujui…

Bagi perempuan pulak….

1.       perempuan seperti biasa…time nie of corse nak nampak cantik… so..diorg kene standby pakaian bertunang (pulak tuh yg laki mesti lebey kurang kaler ngn dier…nk bergambar katakan).. lepas pakaian..makeup… kene ada tukang make up… pastuh cadar katil pulak… bergambar dalam bilik… haiiie…. Ikutkan ajer la wahai yang laki…

2.       itu baru tuk diri dan diri… tuk majlis bertunang pulak… perempuan biasanya akan pikir… kene ada mini pelamin tak… kalo xder mini pelamin… camper nnt masa nak sarung cincin… duk kat maner… atas bantal kaver2 ayu ker.. atau just duk atas kusyen/kerusi…

3.       kene ada cameraman tak ? ikut laaa kalo nak ada cameraman…

4.       lepas tuh.. perempuan kene pikir… rombongan lelaki mesti kene dijamu dengan makanan… sapa yang kena masak / sediakan.. katering ?? masak sendiri ?? macam kes aku... masak sendiri.. rewang org kampung...

5.       and yang paling perempuan pikir mender-mender remeh yang paling leceh sebenarnya bagi laki... iaitu... bagaimana nak posing cantik depan kamera... haaa... letih laa yang laki melayan... confirm yang laki... time nak bergambar-gambar nie... malu-malu kucing... hahaha... ko gelak kat aku erk... tgk laa nanti... hahaha

haaa... itu tuk persiapan merisik dan bertunang... so… tuk persiapan kahwin… aku hold dulu.. tunggu majlis kawen aku... nanti aku cerita pulak...   


Posted at 09:52 am by ridz_021
Comments (38)  

Wednesday, February 04, 2009
Kawen ???

Dua tiga minggu nie semenjak aku lepas bertunang... ramai yang bertanyakan date aku... so dengan ini... ingin aku maklumkan....berkenaan perkara tersebut..

Date Belah aku kawen : 7 June 2009

Dijemput semua yang mengenali aku ke majlis aku nie... insyaallah.. sebarang perutusan kahwin... kad-kad... boleh la diemailkan aku alamat rumah kowang... so... bolehla aku sampaikan kad...


Posted at 02:07 pm by ridz_021
Make a comment  

Friday, October 10, 2008
bulan 3....

bismillahirrahmannirrahim....

saat ini.... jiwa aku bercampur baur... pada bulan 3 yg lepas... yakni semasa besday aku.... alhamdulillah... aku telah dipanjangkn umur lagik oleh Allah swt... dan pada besday kali nie... tuk yg ke-25... bermacam-macam wish yang telah disusunkan.... tidak kira kawan mahupun musuh aku... pada 8hb itu... tepat kul 12... dtg msg dr intan... diikuti dgn... org yg paling aku tak sangka2... MD company aku wish happy besday... kul 1pg... bygkan... then smua kwn2.... opismate aku... wish aku... ermmm sbelum aku luper aku nk coretkan... 8hb tuh adalah hari pilihanraya umum ke12 bg rakyat malaysia... so... dipendekkan citer... family aku...pada 7hb tuh telah mengadakan small surprise party... :) muler-muler kakak aku belikan piza... abg aku belikan KFC... dan ayu plak belikan sepotong kek khas yg dibeli dr uitm dier... dan malangnya pada malam tuh... aku balik lewat sket sbb menuntut hutang... so... xberapa menjadik sgt surprise party tuh...pada malam tuh... ayah cakap dgn aku... ewan... tahun nie ko dah berumur 25thn.. cari sowang prmpn yg suci, elok.. ko nikah lah.. kahwin la seblum umur ko masuk 27thn... aku jadik macam pelik dan tergelak kat ayah... apap ntah ayah aku nie... ayah cakap.. ko jgn gelak... aku cakap betul... ko carik perempuan.. kahwin scepat mungkin..  

pada mulanya pada masa pilihanraya tuh... aku bercadang nk bukak gerai jual air... tp alhamdulillah... ader hikmahnye penarikan diri sharul ngn shah gmuk... kalo x.. sia2 jerk aku rugi.... hehehe...

Pada 28hb march, ayahku... insan yang paling aku sayang dalam keluarga telah kembali menghadap PenciptaNya. Pada hari khamis tuh, kebetulan aku kene pergi JB bersama-sama jepp atas urusan kerja. Dalam perjalanan pergi dan pulang tuh, berbagai petanda yang aku dapat... aku tgk kemalangan melibatkan kereta, motor, lori dan akhir sekali bas terbakar.. aku jadik pelik sesangat kenapa ada banyak kemalangan pada hari tersebut. Lebih kurang pukul 4, adi hantar msej mengatakan ayah masuk hospital dan keadaannya agak serius. Aku terus minta jepp kembali secepat mungkin ke KL. Sampai di KL, kakak mintak aku tunggu dan pergi bersama-samanya. Kakak masa nie still lagik bergaduh dengan ayah. Lari dari rumah camtuh... so... dalam kereta memang aku marah kakak.. aku menumbuk muka die.. tak tahu kenapa... tapi aku rasa marah sangat dengan kakak kerana bagi aku pada masa tuh.. dia punca ayah sakit... ayah sakit merajuk kerana dia..  ayah mana yang tak sayang anak. Tapi anak tak pernah menghargai.. aku tumbuk die dan at last... aku berhentikan kereta.. kitorg pergi asing... Aku buat demikian kerana aku rasa marah yang amat coz dier cakap... dier suh aku masuk .. dan aku betah.. aku cakap.. ayah nak jumpa dan tengok dier sebenarnnya.. ayah rindu pada die... dier tetap degil dan keras kepala.. so itulah punca aku bergaduh dengan die... aku naik teksi ke hospital. kakak naik kereta.. sampai di hospital.. aku saja bagi kakak masuk dulu jumpa dengan ayah lelama skit.. dan alhamdulillah.. dia jumper dan duk dengan ayah berdua.. lepas tuh aku terus masuk.... tanya khabar ayah... terus cium dan peluk ayah... lepas tuh duk lepak kat situ dan tiba-tiba ayah cakap... "ayah tak lama da wan" aku dengar ayah cakap camtuh..trus aku marah ayah... apa ayah nie... ayah lama lagi laa... ayah senyum jerk bila aku cakap camtuh.. saat aku tulis blog nie.. tangan aku mengigil.. aku rasa nak nangis sangat...huhuh ayah..ewan rindu dan sayang pada ayah... lepas tuh.. ayah suruh kitorg balik.. nata nak sekolah besok... nata nak baca buku... ayah suruh kitorg balik... time tuhla.. kakak mintak ampun dan maaf dari ayah... kakak menangis mintak maaf kat ayah.. dan alhamdulillah.. ayah maafkan kakak... tersedu-sedu kakak mintak maaf... kitorg terus balik... mama tinggal dengan ayah... still lagi balik berasingan.. sampai jer rumah.. aku terus ajak dak2 umah aku keluar teman aku... lepak minum.. hati aku gelisah sangat.. lepas lepak minum.. dalam pukul 12 lebey camtuh aku balik.. dan bermesej2 dengan hana... lebey kurang pukul 1... aku dapat call dari mama... mama cakap ayah kritikal... mama suh kitorg datang.. aku dengar macam tuh.. trus melompat aku dari katil kejutkan kakak nata... trus amik kunci kete... kakak ngn nata dah menangis2 dah.. aku bawak kete laju xingat... huhuhu
sampai dihospital... mama cakap.. "ayah dah xder" aku trus menangis... kakak ngn nata terus menangis2... aku nak masuk.. tapi hospital xbagik... diorg tgh kapankan ayah.. sesuatu yang aku tak pernah aku jangkakan... aku msj.. aku call.. bgtau cousin2.. kwn2 aku.. aku memang perlukan kekuatan... aku perlu kuat... aku xleh menangis... itu yang aku pikir.. aku tau.. kalo aku menangis.. nata kakak mama lagik sedey.. so.. aku xleh nangis dpn diorg... dak2 umah aku dtg tenangkan aku... diorg tlg aku disaat aku amat perlukan..cik mat dtg... temankan kitorg.. smpi dirumah... segalanya aku rasakan sepi.. aku trus btolak ke perak.. amik ayu.. ayu mesti ada... itu yang aku pikir... perjalanan yang biaser amik masa 2jam stgh smpi.. aku pecut.. dlm 1jam suku da smpi.. sayu hati aku time tuh.. mmg sgt.. tp aku xtunjukkna... time bacakan yasin tuk ayah.. ngn time nak cium arwah... time tulah..aku menangis mcm budak kecik... sharul jadik saksi... betapa truknya aku nangis.. ayah... ewan xtau nak cakap cmne... ewan tlalu menyayangi ayah.. lepas tuh... kitorg mandikan.. kebumikan.. dan berkabung... 3 hari... aku berterima kasih pada paktua... org kuat masjid yg telah membantu family aku...utk stiap majlis tahlil utk arwah ayah... ya allah...damaikanlah..tempatkanlah ayahanda ku di kalangan ahli syurga mu ya allah... al fatihah...

maaf aku tak dapat tahan tuk meneruskan entry nie...


Posted at 04:52 pm by ridz_021
Make a comment  

Wednesday, January 02, 2008
ermmm ader aper ngn tahun lepas??

masuk nie da kali ke berapa ntah aku mencuba tuk update blog aku sejak berbulan bulan yg lalu... dan paling sangap... da kali ke 4 aku cuba update sejak ari isnin... kunun-kununyer sempena tahun baru...2008....harapnyer..kali nie aku akan updata dgn jayanya....

ermmm... 2008 menjengah masuk... dan alhamdulillah... mostly aper yang aku target tuk tahun 2007 tercapai...ada yang bertanyakan aku... aper azam dan target aku tahun ini... dan aper target aku tahun lepas yang tercapai dan tidak tercapai.... biar aku coret skit mengenai pencapaian aku tahun lepas...

apa yang tercapai :

1. Keje / gaji baru.

aku dah memang letak target masuk jerk tahun 2008...aku da kat tempat keje baru... dengan gaji yang baru dan yang paling utama adalah dengan knowledge keje yg baru... sememang nya tak dinafikan, kerja di tempat opiz lama aku banyak memberikan aku ilmu, cabaran dan paling penting.... aku become somebody la jugaks di saat-saat terakhir aku kat opiz lama.... walaupun nak diikutkan... aku banyak lebih kepada nasib.... yerlaa...sebab ramai yang power2 dah blah..so aku mcm menonjol la sedikit... bayangkan... 4 bulan terakhir aku di opiz lama.... hanya tinggal 3-4 org sahaja yang hardcode developer... means yang memang wat coding pior... jangan la kire ngn boss... diorg dah ditahap lain... xmain coding2 da... so... aku ngn 2 org lagik... nanie ngn noli... ayu bulan 8 dah blah... masuk uncle bulan 9... so..kitorg nie la yg menghadap coding sepnuhnya... maaf...bukan aku nk perkatakan... tapi aku raser... aku cukup dah kat situ.... dan aku kene make a moved walaupun boss counter dgn gaji yang lebih tinggi daripada company baru aku skrg... bukan masalah gaji... or environment yg mempengaruhi aku tetapai... aku raser... aku kene berhijrah... yerlaa... aku mcm raser..aku bebas da kat situ.... heheheh tuk pengetahuan kowang... sejak aku diterima bekerja.. 2 thn 3 bulan yg lepas... aku amatla jarang sekali dtg tepat pukul 830 am... plg cepat aku dtg or standard aku dtg.... kul 915...dari segi bab keje.... makin lama aku raser makin perlahan aku wat keje... sambil lewa.... raser mcm opis aku yg punya.... huhuhuh... so kene la berhijrah... alhamdulillah... kat company baru nie... aku jadik baik sket... masuk kul 830... aku dtg kul 840 - 850 la paling lewat.... heheheh still liat lagik nak bangun awal g keje... i'allah... aku akan ubah perlahan-lahan....dan yg paling menggembirakan aku adalah bab ilmu... aku dpt sesuatu yang cukup baru... aku kene develop email, firewall dan memacam lagik... best2... aku suka.... dgn ilmu yg baru ini.... yang masih aku tak dapat kuasai... huhuhu...i'allah.... aku akan wat yg terbaik....

2. kereta...

walaupun aku tidak dapat beli kereta... seperti mana yang aku maklumkan... aku nak beli kereta fiat coupe... or paling hampes pun... mazda lantis.. aku da dapat kereta... kereta ayah aku... nissan bluebird tuh... :D cmnie citernyer bagi sesiapa yang memandang rendah pada aku... aku bulan 6 arituh... aku dah sibuk mencari-cari kereta... aku cakap ngn ayah... aku nak beli kereta... dan ayah xkasik... coz alasannya kat umah aku da pnuh ngn kete... kalo aku beli... da 4 biji kete termasuk kereta ayah, kakak ngn abg aku... so... ditambah pulak ngn jiran yang dengki dan sengal tahap gaban... kereta dier 5 bijik... abes port parking dpn umah jadik rebutan... so... ayah xkasik aku beli... ayah ckp..tunggu smpi jiran sengal aku tuh aku blah... so..aku pun ok jerk laa... dan di pendekkan citer... ayah plak mmg teringin nak beli kereta baru... so... dier sibuk survey kereta dgn aku... last-last skali... die ikut pilihan aku.. hehehe kia sorento... mule-mule sibuk nak amik nissan yg mcm pajero tuh... ntah per nama ntah... pastuh minat ngn kia optima.. last2 skali... aku bakar punya bakar... dier tertarik ngn kia sorento tuh... hehehe... dan dier pun berpikir - pikir nak jual nissan bluebird tuh supaya ader la parking tuk kete tuh... huhuhuhu.. aku dan adik-beradik aku yang lain menentang sepenuhnya bila dia kata nak jual.... last-last.... aku pun mengofferkan diri tuk amik kete tuh jerk... senang citer... syg beb... kete nissan tuh laaa yg bawak angkut aku, abg, aku dan last skali ayu... g skolah, asrama shinggalah universiti... byk sgt kenangan... syg sgt nk jual... dier ckp... okies... no problem...tapi kene baiki... huhuhuh RM 1735  kene..dan aku kene bayar skit... siap cat baru... services n memacama lagik laa... last-last... kete baru kuar workshop.... 2 hari kemudiannya g umah oma... dah calar... :( sedey giler beb... yg kat pintu depan belah kiri...org calar... pastuh bonet belakang kereta... ifan malam tuh letak printer rahmat atas bonet... bercalar lagik... huhuhuh... sedey2.... baru 2 ari cat baru.... huhuhu.. anyway mender dah berlaku... just accept jerlaa....

3. bisnes...

ermmm yg nie... ader yang aku target jadik...dan ader yg aku target xjadik... aku budget... aku mesti bukak 1 business thn 2007... muler-muler tuh.. business dobi laa.... ngn ain... tp..ain tarik diri... pastuh bisnes ngn sorang lagik member aku.. nk bukak kedai barang basah2... mcm pasar mini... tp... diam... last2 skali dtg offer tuk bukak software or freelance company...aku pun terima....alhamdulillah da settle projek pertama kitorg... cuma tunggu present dan dpt duit jerk... blum present..so xdpt lagi laa....

4. akaun...

yg nie soklan feveret... ramai yg berteka teki ngn akaun simpanan aku sebenarnya ader baper byk... cmnielaa.. senang citer.... aku bagik clue sket memandangkan aper yg aku target da tercapai... aku budget.... thn 2007 aku mampu simpan duit minimum rm 7000 (plus 2006 nyer)... dan alhamdulillah... tercapai... walaupun aku sesak... nmpk pinjam sana pinjam sini... tp.. duit tuh aku x usik...duit tuh...aku akan cuba keep just tuk duit kawin shj...so.. bisnes ker aper ker...aku xkn usik... i'allah... (padahal dah terusik dah pun...) :)

 

ermmm tuh jerla.. 4 mender utama yg aku capai tahun lalu... dan untuk tahun nie 2008 ??? ermmm aku citer skit-skit jerk k...

1. aku harapkan tahun ini... aku akan berjumpa dengan sesorg gadis yang dapat menawan hati aku, family dan lain-lain... dan aper yang aku harapkan jika ada jodoh... biarla ia nya cepat... coz... duit kawen tuh aku xnak pegang lelama.... karang terusik..ntah biler ntah dapat kaver balik...

2. aku budget... sebelum tahun depan gaji aku minimum adalah rm2700...

3. aku nk satu starting bisnes bidang lain....

4. aku nak berenti merokok... ( bg yang kenal aku... thn lepas... aku berjaya berenti selama 4 bulan...dan adalah paling menyakitkan.. bila dikatakan aku berenti merokok kerana ain... huhuhuhu.. dan 2 org daripada 3 sahabat aku adalah salah satu punca aku merokok kembali... bukan aku nak salahkan korang... tapi..korang berdua adalah salah satu sebab aku merokok kembali.... kenapa ??? nntkn ajer...knapa aku cakap cmtuh...)

5. aku nk keje ngn company database plak lepas nie...so faham-faham jerla kan... hehehe..  :)

6. aku teringin nak naik flight tahun nie... tuk pengetahuan korang... sekali pun dalam seumur hidup aku...aku xpenah naik kapal terbang... so... mender nie adalah mender yang aku teringin nak wat...

7. dah2.... cukup.... byk2 karang xtercapai plak..... okies... nnt aku citer lagik k... aku nk wat keje da.... chalow.....

 


Posted at 07:21 pm by ridz_021
Make a comment  

Saturday, August 11, 2007
hahahaha... satu lg rejection

pagi-pagi da gado.... da gado n trus blakunyer reject... samada emosi or mmg dah ditakdirkan... aper-aper pun.. kisah aku ngn ain...da tamat.... tamat n penutup segalanya... no more bisnes friend...no more as future wife...no more even as friend anymore... she reject me without say y.... she reject me..in middle when i most complete what i have promise....she reject me without give a chance... n the most sad things is...she reject me...without say anything...without faced....anything...this is suckssssssssssss.. i have waste my times..... kenape laa aku ditakdirkn cmnie kn... this is the last.... i think... after his... i will make sure... takkan wujud lagi perasaan camnie... nk serius...trus kawen... aku da malas nk pikir...i want to achieve my mission back.... aku akan hilangkan smua yg bodo2 nie... n i will make sure... aishah n ain...regret with their rejection...


Posted at 10:52 am by ridz_021
Make a comment  

Sunday, August 05, 2007
semalam

semalam...

semalam aku balik semula ke universiti tercinta aku... ader program yg dijalankn oleh sebuah kelab... bagi talk dalam berkongsi idea, pengalaman dab juga sedikit sebanyak informasi terkini... sepanjang perjalanan sebelum sampai ke universiti aku... aku terfikir apa yang perlu aku sampaikn....aper yg perlu aku kongsi... aku xnak laa...karang aku lebih banyak merapu daripada memberikan banyak info kepada adik-adik aku... sebab aku dimaklumkan untuk dibayar bagi menyampaikn talk nie...so...biarlah setimpal dengan aper yang aku akan sampaikn.... bagi aku... untuk mencari duit bukanlah perkara mudah...jadi..biler dapat peluang...buktikan sepenuhnya... dipendekkan cerita... aku bercerita mengenai pengalaman aku semasa belajar, semasa praktikal, semasa kerja dan juga beberapa informasi tentang teknologi... ermmmm bagi mat ngn oma, aku mintak maaf kalau semalam perdebatan kite mengenai new technology tuh aku salah dan berkasar.... aku xraser...aper yang mat cakap adalah totally betul....dan aku plak xtau camner nk terangkan... kelemahan aku...aku akan cuba baiki... dan aku raser..banyak info yang aku berkongsi... melalui pembacaan...melalui pengalaman...mungkin cara penyampaian aku sahaja yang masih lagi kaku...yang masih lagi serius semacam saja..adusss...banyak nyer la kelemahan aku nie....

semalam sewaktu pergi ke tc, aku terpandang sebuah family.... dr mak nyer.. anak-anaknyer dan juga bapa nya... aku terpandang...adakah seperti ini aku jadik ?? ntahla...hati aku begitu rindu pada ain... aku terasa....nak jerk sekarang nie g ikat dier secara sah... tapi aku xmampu... aku belum cukup semua ilmu... dan yang paling utama... aku belum sedia untuk pikul satu lagi tanggungjawab... tp..nafsu aku begitu teruk... sikap aku pun terlalu teruk... dan aku perlukan satu perubahan.... aku perlukan sesuatu untuk mengubah diri aku... ada orang pernah kata pada diri aku nie... aku nie...nampak cool...tp penuh dgn masalah.... masalah yg aku terima... lain drp yg lain... sumtim rumit...n diorg pikir..kenapalah aku pilih jalan hidup yang sedemikian...

ermmmm...arini.... kat blog coding aku... aku da tambah satu lagik entry... heheheheh... td baru try...menarik2... credit to chugh from nidokido... :) try it...

 


Posted at 08:11 am by ridz_021
Make a comment  

Next Page